Isten hozta a Rózsafüzér Királynéja Plébánia honlapján!

 

 1. Reggeled: Hánykor kelsz? Azonnal kiugrasz az ágyból, vagy hosszan alkudozol? Nem az 5 perces pótalvások miatt vannak reggeli zűrök: kapkodás, idegeskedés, imamulasztás stb? Istennel kezded-e a napot,"egyezteted" vele napi terved, teendőid? Igyekszel minél tovább megmaradni Isten jelenlétében? Sokszor kelsz ballábbal és egész nap morcos goromba vagy? - Tudod, hogy napod stílusát fölkelésed határozza meg.

2. Időd. Mit adtál a napokban /ma/ Istennek? Voltak-e ellötyögött perceid, óráid, amiket jól használhattál volna fel? TV, számítógép, nem rabolja időmet? Van-e egyáltalán idő és munka-beosztásod? /Nem tolod-e a nehezebb, "nemszeretem" munkákat, tantárgyakat a nap végére, ami aztán nem egyszer el is marad? / nem vétkezel-e időpocsékolással, lustasággal, kényelmeskedéssel? Fél-gőzzel, immel-ámmal dolgozol? Nem vagy felszínes, könnyelmű, laza? Kibúvókat keresel, hogy a felelősséget lerázd magadról? PONTOS VAGY? - Tudod-e hogy megbízhatóságod egyik alappillére a pontosság!

3. Szereteted: Szoktál-e másokat kihasználni? /nem csak anyagilag, de lelkileg, szellemileg is lehet másokat kihasználni./ Szívesen hárítod a nehezebb vagy kellemetlenebb feladatokat másra, a kisebb-re, gyengébbre? Szoktál-e kibújni munkád, kötelességed alól? Elengeded-e füled mellett testvéred, társad, barátod, szüleid kéréseit? Megengedsz magadnak másokat sértő viselkedést, magatartást? Szoktál másokat segíteni? Nem "üzletelsz"-e a segítséggel, kölcsönzéssel: kicsit adsz és sokat vársz vissza? Szereted a potyát? TUDSZ-E ÖNZETLENÜL, VISZONZÁST NEM VÁRVA ADNI, SEGÍTENI? Milyen a modorod? Előzékeny, udvarias vagy? – Tudod, hogy a szeretet elsősorban nem érzés, hanem magatartás?

4. Beszéded: Mondasz-e eltűrsz-e mocskos, kétértelmű trágár beszédet? Tekintettel vagy mások érzékenységére, vagy kíméletlenül "ugratsz" másokat? Megengedsz-e magadnak, másokat sértő szavakat? Fölösleges "poénkodással" lejáratod-e komolyan hozzád szólót, előadót? Fölöslegesen, öncélúan vitatkozol? Szeretsz magadról aránytalanul többet beszélni, mint másokat meghallgatni? Nagyzolsz, feltűnést keresed, hiúságból jobb színbe állítod be magad, mint valójában vagy? Szeretsz másokról beszélni? Csak hibáikat emeled ki, vagy megtalálod és elismered a jót is bennük? Bűnnek tartasz-e minden hazugságot? Tudod őszintén megköszönni kapott jókat, szeretetet? Kimondod az elismerő dicsérő szavakat is? Tudsz-e mindig bocsánatot kérni, és megbocsátani? - Tudod-e, hogy a szó veszélyes fegyver? Rombolhatsz és építhetsz vele!

5. Jószándék: Gyakran felszítod magadban? Nem vagy-e rosszhiszemű, alattomos, különösen, ha valakivel nem vagy jó viszonyban? Nem vagy-e kétszínű, hízelgő, ravaszkodó, talpnyaló, hencegő, öntelt? Nem tagadod le, ha rosszat tettél, mered-e vállalni a felelősséget tetteidért, szavaidért? Tudsz másnak igazat adni? Fölényt vagy az igazságot keresed, ha vitatkozol? Jogosnak tartod, hogy a megbántást megtorlod? Tudsz hátsó szándék és számítás nélkül közeledni embertársaidhoz?

6. Tisztaság - házasság: A szexualitást, nemiséget a helyén kezeled? Gondolataid, szavaid, cselekedeteid tiszták? Már gyermekkortól kezdve őrzöd magad annak számára, aki számára Isten teremtett (hűség)? A magad és a másik teste nem játékszer (önkielégítés, szemérmetlen érintések, csókolózás, stb.)?! Házasságig nem megengedett semmiféle testi kapcsolat (szüzesség=érintetlenség). A házasságban nem az önzésed, ösztöneid, hanem a házastársad iránti szeretet vezet ("tisztelem, szeretem")?  Családtervezés, gyermek vállalás az Egyház tanítása szerint, mesterséges beavatkozások nélkül ("elfogadod-e a gyermekeket")? Érvényes, egyházi házasságod van (templomi esküvő)?

7. Lelki élet: Reggeli ima, esti ima, napközbeni kapcsolatod Istennel? Szentírásolvasás? Evangélium szerinti élet? Léleképítő olvasmányok? Pénteki bűnbánati nap, böjt? Vasárnapi szentmise (késés nélkül!)? Rendszeres (pl. havi) szentgyónás, szentáldozás? Lelkinap, lelkigyakorlat benne van életrendedben? Van lelkivezetőd, állandó gyóntatód?

8. Egyház: Hogyan veszel részt plébániai közösséged életében? Közösségben, egységben vagy plébánosoddal, figyelsz, hallgatsz rá? Jársz hittanra? Közösségi programokon részt veszel? Kirándulás, zarándoklat, stb.? Imáiddal, fizikai munkáddal, anyagiakkal (egyházi hozzájárulás, adomány, vasárnapi persely) hozzájárulsz közösséged "működéséhez"? Vállalsz szolgálatot (szentmisén felolvasás, ministrálás, éneklés)?