Isten hozta a Rózsafüzér Királynéja Plébánia honlapján!


1. Pilátus halálra ítéli Jézust
Aki tesz valamit egy közösségben, automatikusan magára vonja az ítélkezést. Milyen lelkülettel fogadom, ha megítélik cselekedeteimet, szándékaimat? És ha elítélik?

2. Jézus vállára veszi a keresztet
Szeretetettel felvállalom-e megbízatásomat olyankor is, ha keresztet jelent számomra? Vagy dohogok: kellett ez nekem?! Utasítottam-e vissza szolgálatra való "felkérést" csak azért, mert nehézségeket láttam magam előtt?

3. Jézus először esik el a kereszttel
Vetettem-e gáncsot Jézusnak – valamelyik testvéremben? Segítettem-e valakinek az elesését? Bátorítottam, hergeltem-e valakit bűnre (pl. rágalmazás, "nézd, mit csinál", "és te ezt hagyod?!", "én a te helyedben megmondanám a magamét...")?

4. Jézus Édesanyjával találkozik
Mindenkinek van egy-két számára meghatározó ember a közösségben, aki közelebb áll hozzá, mint mások. Hogyan élem meg ezeket a kapcsolatokat, barátságokat? Másokat kizáró, "szektás" vagy befogadó, szolgáló, ajándékozó a jelenlétünk a plébánián?

5. Cirenei Simon segít Jézusnak
A megváltás nem lett attól "kevesebb", hogy pár méterig más is vitte a keresztet. Felelős megbízatásaimban keresem-e a segítőtársakat? Vagy mindent én egyedül akarok megcsinálni, mert akkor nem kell bajlódnom másokkal, mert csak akkor lesz tökéletes, mert akkor egyedül enyém a dicsőség is...?

6. Veronika kendőt nyújt Jézusnak
Jézusnak nem sokat segített Veronika kendője... Felelősi munkáimban, programok szervezésekor elfogadom-e azok segítségét is, akikét magamtól nem értékelném sokra? Hogyan fogadom, ha nem az a személy és esetleg nem is úgy akar segíteni, akitől és ahogyan én elvártam volna?

7. Jézus másodszor esik el
Mik azok a bűneim, amikkel másokat a földre sújtok? Van-e bennem gyűlölet közösségünk valamelyik tagja iránt? Voltam-e agresszív valakivel szemben?

8. Jézus és a síró asszonyok
Amikor nem mennek a felelősi megbízatásommal járó munkák, nem jól működik a kiscsoportom, összevesztem valakivel... Kit hibáztatok? Magamat siratom-e? Vagy mindig más, mások a hibás?

9. Jézus harmadszor esik el
Mik azok a bűneim, amikbe állandóan visszaesem, és a legjobban akadályoznak abban, hogy Jézus akarata szerinti "felelős" legyek? Felsőbbségi tudat, gőg? Kishitűség? Pletykázás? Sértődékenység? Indulatosság? Akaratosság? Féltékenység? ...

10. Jézust megfosztják ruháitól
Meztelen és kiszolgáltatott... Merem-e megosztani, igazán kitárni szívemet-lelkemet közösségünkben? Vagy különböző "ruhák" (szerepek, álarcok) mögé bújok, hogy nehogy megsebezzenek?

11. Jézust keresztre feszítik
Minél jobban benne élek egy emberi közösségben, minél többekkel van kapcsolatom – annál több és mélyebb fájdalomra is számíthatok... Hogyan viselem ezeket?

12. Jézus meghal a kereszten
Minden "felelősnek" vannak elképzelései, reményei plébániánk jövőjéről, a programok mikéntjéről és hogyanjáról, közösségünk működéséről... Hogy viselkedem, ha ezekről – úgy tűnik – végleg le kell mondanom? Hisztizek-e, ha el kell veszítenem valamit – vagy akár valakit?

13. A Fájdalmas Anya
Ha reménytelennek látszik valami a plébánián, helyzet vagy ember, körülmények, személyek... Tudok-e akkor töretlen hittel szolgálni, menni tovább?

14. Jézust eltemetik
Megvizsgálom-e időnként, hogy felelősi megbízatásom még Isten akarata-e? Ha kiderülne, hogy már nem az, mernék-e lemondani jól megszokott, begyakorolt szerepemről? Nem nőtt-e velem annyira össze a megbízatásom, hogy anélkül már nem is lennék az, aki akarok lenni – a többiek és magam előtt?