Isten hozta a Rózsafüzér Királynéja Plébánia honlapján!

KÖZÖS IMÁDKOZÁSA - Nagyböjtben
- Templomunkban: pénteken az esti 6-os mise után (kb. fél 7)
- Magyarok Nagyasszonya Kápolna (VII. Damjanich u. 50): péntek du. 3-tól.
 
Tudod-e mi a keresztút?
Jézus körülbelül másfél kilométeres úton - Pilátus palotájától a Golgotáig - hordozta a keresztet. A hagyomány szerint  Szűz Mária gyakran végigjárta ezt az utat Fia feltámadása után. Az első keresztények nagy tisztelettel vették körül a Golgota szikláját és Jézus sírját. A pogány Hadrianus császár viszont 135-ben - hogy nyomukat is eltörölje - pogány templomot építtet ide. (Ezzel azonban még jobban megőrizte a szent hely emlékét). A IV. században Nagy Konstantin keresztény templomot építtet a Golgotán, a "Feltámadás templomát" (Szent Sír templomát), amely magába foglalja a keresztre feszítés helyét és a feltámadás sírját. Később néhány emléktáblát állítottak a keresztút egyes állomásainál. A középkorban alakult ki a keresztút mai formája a 14 stációval. (Ma szokássá válik, hogy egy 15. stációt is hozzátesznek, a feltámadásét.)

Mivel sokan nem juthattak el Jeruzsálembe, az ottani keresztútra emlékezve sokfelé keresztutakat építettek (Kálvária "hegyek" jöttek létre), s a nép itt járta végig a 14 stációt Jézus szenvedésére emlékezve.
Napjainkban minden katolikus templomban van "keresztút", a keresztények képtől képhez haladva lélekben a jeruzsálemi keresztutat járják végig.

Szoktál keresztutat járni vagy veszel részt keresztúti ájtatosságon? Kezdd (vagy kezdjétek) el! Sok kegyelem kapcsolódik az elmélkedésnek ehhez a formájához. Imakönyvedben is találsz megfelelő anyagot "keresztút" címmel, amely segítségedre lehet.

Újságunkban is van és az alábbiakban is olvasható néhány...

 

Kersztút házaspároknak, családoknak

 

Fáradt ember keresztútja

Kisgyermekes édesanyák keresztútja

Mária keresztútja

Keresztút 1

Keresztút

Keresztút

Keresztút  - Plébániai felelősöknek

Keresztút  - Brenner János emlékére

Keresztút  - Plébániai közösségünkért

Keresztút  - Nyugdíjasok keresztútja

Keresztút  - Házasok keresztútja

Keresztút  - II. János Pál pápa keresztúti elmélkedései